WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Wafelki z masą kakaową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wafelki mojego dzieciństwa. Przekładane masą z masła, mleka w proszku i kakao. Pokrojone w małe romby stanowią idealny dodatek do kawy.

Wafelki z masą kakaową

Składniki:

Wafelki z masą kakaową

 

  • 1 opakowanie wafli
  • 1 kostka masła
  • 0,5 szkl mleka
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2,5 szkl mleka w proszku
  • 2-3 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Wafelki z masą kakaową
W garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło razem z mlekiem, cukrem i cukrem waniliowym. 

Mieszamy cały czas, aż cukier się rozpuści.

Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia wsypujemy mleko w proszku i kakao. Bardzo energicznie mieszamy, aby powstała jednolita masa bez grudek. Chwilę przestudzamy.

Wafle rozkładamy, smarujemy masą kakaową i przykładamy kolejnymi. 

Całość przykrywamy czymś ciężkim, a po zastygnięciu kroimy na mniejsze wafelki.