kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Szparagi konserwowe w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak przygotowane szparagi mogą być dodatkiem do drugiego dania. Szybkie i proste w przygotowaniu. Po prostu pyszne.

Szparagi konserwowe w sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szparagi konserwowe w sosie

 

  • 200 gram szparagów konserwowych w zalewie
  • 1 szklanka mleka
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka pokrojonej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Szparagi konserwowe w sosie
Szparagi przekładamy ze słoiczka na cedzak i odsączamy z zalewy. Odsączone z zalewy szparagi kładziemy na desce i kroimy w nieduże kawałki.
Do garnka wlewamy mleko ( trochę zostawiamy w szklance ) stawiamy na gazie, dodajemy pokrojone szparagi i przyprawy, zagotowujemy i gotujemy przez 5 minut. W międzyczasie do reszty mleka, wsypujemy mąkę i mieszamy. Wlewamy do gotujących się szparagów i gotujemy przez chwilę. Myjemy natkę pietruszki i kroimy. Posypujemy gotowy sos.
Szparagi konserwowe w sosie
Szparagi odsączamy z zalewy i przekładamy na talerz.
Szparagi konserwowe w sosie
Odsączone szparagi kroimy w małe kawałeczki.
Szparagi konserwowe w sosie
Szparagi gotujemy w mleku razem z przyprawami.
Szparagi konserwowe w sosie
Umytą natkę pietruszki kroimy na drobno i posypujemy sos.