gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Wafelki kawowo - śmietankowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny wafel przekładany dwoma smakami pianek

Wafelki kawowo - śmietankowe

Składniki:

Wafelki kawowo - śmietankowe

 

  • wafel (andrut)

 

  • Pianka śmietankowa
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki wody

 

  • Pianka kawowa
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 5 łyżek wody

Sposób przygotowania:

Wafelki kawowo - śmietankowe
Pianka kawowa - ugotować wodę, rozpuścić w niej żelatynę i kawę - studzimy. Śmietankę dobrze schłodzoną ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Na koniec do ubitej kremówki wlewamy rozpuszczoną żelatynę z kawą dokładnie łączymy. Przygotowaną masę wykładamy na jeden blat wafla odkładamy do zastygnięcia pianki Pianka śmietankowa - żelatynę rozpuścić w wodzie ostudzić. Kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec dodać cukier i rozpuszczoną żelatynę dokładnie połączyć. Przygotowaną masę wykładamy na zastygniętą pianę kawową przykrywamy blatem wafla odkładamy do zastygnięcia. Gotowy wafel kroimy na małe wafelki.

Tagi:

kawa