darexons

darexons

Kucharz
[Przepisów: 3]

Waflowe serca z lodami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

przygotowanie gofrów zajmuje tylko chwilę.

Waflowe serca z lodami

Składniki:

Waflowe serca z lodami

 

  • masło 5 dag
  • woda 100 ml
  • mleko 100 ml
  • mąka 13 dag
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • lody waniliowe 500 ml
  • posypka czekoladowa 1 opakowanie
  • truskawki 10 dag
  • tłuszcz do gofrownicy 1/4 kostki

 

Sposób przygotowania:

Waflowe serca z lodami
Masło rozpuścić w rondelku i pozostawić je do ostygnięcia. Zmiksować wodę, mleko, mąkę i proszek do pieczenia na gładkie płynne ciasto, a potem dodać do niego rozpuszczone masło. Całość dobrze wymieszać. Rozgrzać gofrownicę, wysmarować tłuszczem. Piec gofry do złotobrązowego koloru, wyjąć, ułożyć je na metalowej kratce, jeden obok drugiego. Podzielić lody na plastry grubości 2 cm i uformować z nich serduszka, foremką lub nożem. Gofry rozdzielić na serca. Przełożyć wafle lodami robiąc sandwiche. Na końcu udekorować deser posypką czekoladową i truskawkami.

Tagi:

lody