lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Walentynki - Tort Walentynkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świętujemy dziś walentynki, co wcale nie oznacza, że kocham lubego i moją rodzinkę tylko w tym dniu. Chciałam jakoś jednak umilić ten dzień. Smaczna kolacyjka, a do tego dla mojego łasucha pyszny torcik śmietanowy w kształcie serduszka :)

Walentynki - Tort Walentynkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Walentynki - Tort Walentynkowy

składniki

  • Składniki na biszkopt:
  • 4 jaja
  • 4 łyżki czubate maki
  • 2 łyżki cukru

 

  • Masa:
  • śmietana 36% 500 ml
  • cukier 1 łyżka

 

  • Poncz:
  • sok z jednej cytryny
  • 100 gorącej wody
  • 1 łyżka cukru

 

  • Dodatkowo:
  • tofii do smarowania
  • wiórka z czekolady ( różowe)

 

  • rurki z czekolady mlecznobiałej

Sposób przygotowania:

Walentynki - Tort Walentynkowy

wykonanie

Jaja ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy przesianą mąkę( najlepiej przesiewać nad ubitymi jajami i delikatnie mieszać).

Formę serce wykładamy papierem do pieczenia dno i boki. Przelewam ciasto i wstawiamy do pieca na 20 minut w 180 stopniach.

Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy na trzy równe placuszki. Każdy placuszek namaczamy ponczem cytrynowym i kładziemy nadzienie toffi (rozprowadzamy na placku i na to śmietanę).

Górę i boki serca smarujemy śmietaną i obsypujemy wiórkami z różowej czekolady. W środku umieszczamy rurki z czekolady :) Torcik wygląda i smakuje wyśmienicie :)

Walentynki-Tort Walentynkowy
Jaja ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy przesianą mąkę( najlepiej przesiewać nad ubitymi jajami i delikatnie mieszać). Formę serce wykładamy papierem do pieczenia dno i boki. Przelewam ciasto
Walentynki-Tort Walentynkowy
Wstawiamy do pieca na 20 minut w 180 stopniach.
Walentynki-Tort Walentynkowy
Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy na trzy równe placuszki.
Walentynki-Tort Walentynkowy
Każdy placuszek namaczamy ponczem cytrynowym i kładziemy nadzienie kofii ( rozprowadzamy na placku i na to śmietanę).