Sposób przygotowania:
Królik w śmietanie z poremETAP 1:
Mięso z królika pokroić na części, natrzeć solą i pieprzem. Odstawić w chłodne miejsce na około godzinę.
Królika obtoczyć w mące i obsmażyć z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju. Przełożyć do brytfanki lub innego garnka z szerokim dnem.
ETAP 2:
Pora posiekać w piórka i wrzucić na patelnię, na której smażył się królik.
Po obsmażeniu przełożyć do mięsa i całość zalać bulionem, tak aby wszystko znalazło się pod jego powierzchnią.
Wrzucić liść laurowy, gałązki rozmarynu, przyprawić pieprzem ziołowym i dusić na średnim ogniu.
Pod koniec wlać kremówkę, gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu i miękkości mięsa. Podawać np z ziemniakami lub ryżem.
Smacznego