Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Królik w śmietanie z porem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatne mięso z królika duszone w łagodnym sosie śmietanowym z dodatkiem pora. Taki klasyczny sposób na mięso z królika, a jednocześnie przygotowywany od święta i większe okazje.

Królik w śmietanie z porem

Składniki:

Królik w śmietanie z porem

 

Sposób przygotowania:

Królik w śmietanie z porem

ETAP 1:

Królik w śmietanie z porem
Królika pokroić na części i oprószyć solą z pieprzem.

Mięso z królika pokroić na części, natrzeć solą i pieprzem. Odstawić w chłodne miejsce na około godzinę.
Królika obtoczyć w mące i obsmażyć z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju. Przełożyć do brytfanki lub innego garnka z szerokim dnem.

ETAP 2:

Królik w śmietanie z porem
Obsmażone mięso przełożyć do brytfanki lub garnka.

Pora posiekać w piórka i wrzucić na patelnię, na której smażył się królik.

Po obsmażeniu przełożyć do mięsa i całość zalać bulionem, tak aby wszystko znalazło się pod jego powierzchnią.

Wrzucić liść laurowy, gałązki rozmarynu, przyprawić pieprzem ziołowym i dusić na średnim ogniu.

Pod koniec wlać kremówkę, gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu i miękkości mięsa. Podawać np z ziemniakami lub ryżem.

Smacznego