Sposób przygotowania:
Miodowo - maślankowy chlebek na krupczatce1.
Wsypać do miski mąkę krupczatkę.
2.
Dosypać żurawinę suszoną, słonecznik łuskany, ostropest mielony oraz rodzynki sułtańskie i wymieszać.
3.
Wsypać sól morską jodowaną i znowu wymieszać.
4.
Wlać miód spadziowy, za każdym razem mieszać.
5.
Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do całości, wymieszać.
6.
Maślankę wymieszać z wodą i wlać do ciasta.
7.
Bardzo dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 minut.
8.
Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do foremek silikonowych i pozostawić jeszcze na około 15 minut.
9.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.
10.
Wystudzić na kratce.
11.
Smacznego !