Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 325]

Miodowo - maślankowy chlebek na krupczatce

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczny, domowy chlebek na miodzie i maślance upieczony z mąką krupczatką oraz dodatkiem bakalii. Polecam go na śniadanie z nabiałem lub ulubionymi konfiturami. Brak przekroju chlebka wiąże się z tym, że był on przeznaczony w całości do poczęstowania

Miodowo - maślankowy chlebek na krupczatce

Składniki:

Miodowo - maślankowy chlebek na krupczatce

 

  • 1 kg mąki krupczatki
  • 2 łyżki żurawiny suszonej
  • 200 g słonecznika łuskanego
  • 2 łyżki ostropestu mielonego
  • 100 g rodzynek sułtańskich
  • 1 łyżka soli morskiej jodowanej
  • 1 łyżka miodu spadziowego
  • 42 g świeżych drożdży
  • 1/2 litra maślanki
  • 1/2 litra letniej wody

Sposób przygotowania:

Miodowo - maślankowy chlebek na krupczatce

1.

Miodowo - maślankowy chlebek na krupczatce
Wsypanie do metalowej miski mąki krupczatki

Wsypać do miski mąkę krupczatkę.

2.

Miodowo - maślankowy chlebek na krupczatce
Wsypanie żurawiny, słonecznika, ostropestu i rodzynek

Dosypać żurawinę suszoną, słonecznik łuskany, ostropest mielony oraz rodzynki sułtańskie i wymieszać.

3.

Miodowo - maślankowy chlebek na krupczatce
Wsypanie soli morskiej jodowanej i wymieszanie

Wsypać sól morską jodowaną i znowu wymieszać.

4.

Miodowo - maślankowy chlebek na krupczatce
Wlanie miodu spadziowego i wymieszanie łyżką

Wlać miód spadziowy, za każdym razem mieszać.

5.

Miodowo - maślankowy chlebek na krupczatce
Poskubanie świeżych drożdży w palcach i dodanie do pozostałych składników

Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do całości, wymieszać.

6.

Miodowo - maślankowy chlebek na krupczatce

Maślankę wymieszać z wodą i wlać do ciasta.

7.

Miodowo - maślankowy chlebek na krupczatce

Bardzo dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 minut.

8.

Miodowo - maślankowy chlebek na krupczatce

Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do foremek silikonowych i pozostawić jeszcze na około 15 minut.

9.

Miodowo - maślankowy chlebek na krupczatce

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.

10.

Miodowo - maślankowy chlebek na krupczatce

Wystudzić na kratce.

11.

Miodowo - maślankowy chlebek na krupczatce

Smacznego !