Sposób przygotowania:
Miodowo - maślankowy chlebek na krupczatce1.

Wsypać do miski mąkę krupczatkę.
2.

Dosypać żurawinę suszoną, słonecznik łuskany, ostropest mielony oraz rodzynki sułtańskie i wymieszać.
3.

Wsypać sól morską jodowaną i znowu wymieszać.
4.

Wlać miód spadziowy, za każdym razem mieszać.
5.

Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do całości, wymieszać.
6.

Maślankę wymieszać z wodą i wlać do ciasta.
7.

Bardzo dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 minut.
8.

Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do foremek silikonowych i pozostawić jeszcze na około 15 minut.
9.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.
10.

Wystudzić na kratce.
11.

Smacznego !