Sposób przygotowania:
Z groszkiem śledzie w oleju
Śledzie matiasy wymoczyć z dwa-trzy razy po 45 minut, za każdym razem zmieniać na świeżą zimną wodę.
Śledzie wylać na durszlak aby dobrze odciekły z wody, pokroić na 3 cm kawałki.
Cebulę drobno pokroić, groszek konserwowy odcedzić z zalewy na sitku.
Olej rzepakowy dokładnie wymieszać z musztardą, cukrem, octem.
W naczyniu układać porcjami: śledzie, cebula, groszek, pieprz mielony, polać olejem i tak do wyczerpania składników, schować do lodówki najlepiej na całą noc aby smaki się przegryzły.
Śledzie wylać na durszlak aby dobrze odciekły z wody, pokroić na 3 cm kawałki.
Cebulę drobno pokroić, groszek konserwowy odcedzić z zalewy na sitku.
Olej rzepakowy dokładnie wymieszać z musztardą, cukrem, octem.
W naczyniu układać porcjami: śledzie, cebula, groszek, pieprz mielony, polać olejem i tak do wyczerpania składników, schować do lodówki najlepiej na całą noc aby smaki się przegryzły.