Sposób przygotowania:
Serduszko-wy przezent
Biszkopt z 5 jajek - białka oddzielić od żółtek ,ubić na sztywną piane ze szczyptą soli, nie przerywając ubijania dodawać żółtka i cukier.
Mąki wymieszać z proszkiem i sodą. delikatnie połączyć z masą jajeczną.
Ciasto przełożyć do formy w kształcie serca wyścielonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 170 - 180 stopni 35 min tz. ( do suchego patyczka)
Po upieczeniu biszkopt ostudzić i przekroić na trzy blaty.
Krem - śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru, pod koniec ubijania dodajemy śmietan fixy ciągle ubijając aż masa będzie sztywna, delikatnie łączymy z serkiem mascarpone.
Składanie tortu. Spodni blat nasączamy sokiem wiśniowym rozcieńczonym z niewielką ilością przegotowanej ostudzonej wody oraz odrobiną alkoholu, smarujemy dżemem, nakładamy część kremu śmietankowo -serowego, nakładamy drugi blat i robimy to samo co z pierwszym, nakładamy trzeci ostatni blat dociskamy dokładnie równając cały tort.
Cały tort smarujemy kremem śmietankowym z Dr. Oetkera zrobionym według przepisu na opakowaniu.Boki tortu obkładamy długimi biszkoptami i obwiązujemy wstążką. Górę tortu dekorujemy ozdobami według własnego pomysłu, u mnie to różyczki i listki z masy cukrowej mojego wykonania, koraliki itp.
Tort wkładamy do lodówki na 3 - 4 godziny. Smacznego.
Mąki wymieszać z proszkiem i sodą. delikatnie połączyć z masą jajeczną.
Ciasto przełożyć do formy w kształcie serca wyścielonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 170 - 180 stopni 35 min tz. ( do suchego patyczka)
Po upieczeniu biszkopt ostudzić i przekroić na trzy blaty.
Krem - śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru, pod koniec ubijania dodajemy śmietan fixy ciągle ubijając aż masa będzie sztywna, delikatnie łączymy z serkiem mascarpone.
Składanie tortu. Spodni blat nasączamy sokiem wiśniowym rozcieńczonym z niewielką ilością przegotowanej ostudzonej wody oraz odrobiną alkoholu, smarujemy dżemem, nakładamy część kremu śmietankowo -serowego, nakładamy drugi blat i robimy to samo co z pierwszym, nakładamy trzeci ostatni blat dociskamy dokładnie równając cały tort.
Cały tort smarujemy kremem śmietankowym z Dr. Oetkera zrobionym według przepisu na opakowaniu.Boki tortu obkładamy długimi biszkoptami i obwiązujemy wstążką. Górę tortu dekorujemy ozdobami według własnego pomysłu, u mnie to różyczki i listki z masy cukrowej mojego wykonania, koraliki itp.
Tort wkładamy do lodówki na 3 - 4 godziny. Smacznego.
gusia1000
halina
BozenaMatuszczyk
Dziękuję;)
BozenaMatuszczyk
Dziękuję ;)