Sposób przygotowania:
Tort czekoladowy z malinową nutką
Pieczemy biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier i cukier wanilinowy, stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, kakao przesiewamy, powoli dodajemy do biszkoptu, mieszamy drewnianą łyżką. Biszkopt przelewamy do natłuszczonej tortownicy (ja miałam taką w kształcie serca), pieczemy do suchego patyczka w 175 st.C. Studzimy. Kroimy na 3 blaty. Robimy poncz z herbaty i wisniówki.
3 czekolady łamiemy na kawałki, roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietanę, ubijamy rózgą na parze. Studzimy, miksujemy z masłem. Wafelki drobno kroimy, dodajemy do kremu.
Maliny podgrzewamy, pozbawiamy pestek na sitku, dodajemy cukier.
Przekładamy tort:
Blaty smarujemy malinami, a następnie kremem.
Ostatnią czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy 3 łyżki kremówki, polewą polewamy tort. Dekorujemy.
Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier i cukier wanilinowy, stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, kakao przesiewamy, powoli dodajemy do biszkoptu, mieszamy drewnianą łyżką. Biszkopt przelewamy do natłuszczonej tortownicy (ja miałam taką w kształcie serca), pieczemy do suchego patyczka w 175 st.C. Studzimy. Kroimy na 3 blaty. Robimy poncz z herbaty i wisniówki.
3 czekolady łamiemy na kawałki, roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietanę, ubijamy rózgą na parze. Studzimy, miksujemy z masłem. Wafelki drobno kroimy, dodajemy do kremu.
Maliny podgrzewamy, pozbawiamy pestek na sitku, dodajemy cukier.
Przekładamy tort:
Blaty smarujemy malinami, a następnie kremem.
Ostatnią czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy 3 łyżki kremówki, polewą polewamy tort. Dekorujemy.