Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 842]

Tort czekoladowy z malinową nutką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo lubię torty czekoladowe z nutką owoców. Tort czekoladowy dobrze komponuje się z dodatkiem malin.

Tort czekoladowy z malinową nutką

Składniki:

Tort czekoladowy z malinową nutką

 

  • Na biszkopt:
  • 6 jaj
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szklanka cukru
  • Cukier wanilinowy
  • Herbata i wiśniówka do nasączenia

 

  • Na krem czekoladowy i polewę:
  • 4 czelolady (2 gorzkie, 2 mleczne)
  • Śmietana kremówka - 150 ml i 2 łyżki
  • 125 g masla

 

  • Maliny (1 kg) + 3/4 szkl.cukru

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowy z malinową nutką
Pieczemy biszkopt:

Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier i cukier wanilinowy, stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, kakao przesiewamy, powoli dodajemy do biszkoptu, mieszamy drewnianą łyżką. Biszkopt przelewamy do natłuszczonej tortownicy (ja miałam taką w kształcie serca), pieczemy do suchego patyczka w 175 st.C. Studzimy. Kroimy na 3 blaty. Robimy poncz z herbaty i wisniówki.

3 czekolady łamiemy na kawałki, roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietanę, ubijamy rózgą na parze. Studzimy, miksujemy z masłem. Wafelki drobno kroimy, dodajemy do kremu.

Maliny podgrzewamy, pozbawiamy pestek na sitku, dodajemy cukier.

Przekładamy tort:

Blaty smarujemy malinami, a następnie kremem.

Ostatnią czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy 3 łyżki kremówki, polewą polewamy tort. Dekorujemy.