Sposób przygotowania:
Walentynkowe faworki w kształcie serduszkaWykonanie:
Zaczynamy od przesiania maki nad stolnica silikonową. Robimy kopczyk, a w nim wgłębienie do którego wbijamy żółtka i śmietanę. Dodajemy odrobinę wódki, a jak nie macie to ocet.
Wyrabiamy ciasto rękoma jakieś 15 minut. Zostawiamy je na 30 minut by odpoczęło.
Ciasto przekroiłam na połowę i wałkowałam cieniutko, aż prześwituje..Wykrawałam foremką serduszko i wrzucałam na gorący olej.
Moment i przekręcałam na drugą stronę. Serduszka rosną i super wyglądają. Kiedy nam się lekko brązowią przewracamy je i monet wyjmujemy. Kładziemy na kratkę by odciekły z tłuszczu.
Chłodne przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.
halina
lalunia
Tak jakoś wpadłam na ten pomysł zaraz po rozwałkowaniu ciasta.