Sposób przygotowania:
Faworkowe mini szaszłyki
Przesiewamy mąkę na stolnicę. Dodajemy żółtko, śmietanę i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto aż stanie się gładkie.
Następnie kilkakrotnie uderzamy w ciasto wałkiem( dzięki temu będzie bardziej kruche. Przekładamy ciasto do woreczka foliowego i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie na stolnicy rozwałkowujemy ciasto na bardzo cienki placek i za pomocą foremki do rożków wykrajamy małe kółeczka.
Następnie kółeczka z ciasta nabijamy na patyczki do szaszłyków zostawiając małą przestrzeń między poszczególnymi kółeczkami.
Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor, przekręcając patyczkiem aby nasze malutkie faworki usmażyły się z każdej strony.
Następnie odsączamy nasze szaszłyki z nadmiaru oleju i posypujemy cukrem pudrem.
Następnie kilkakrotnie uderzamy w ciasto wałkiem( dzięki temu będzie bardziej kruche. Przekładamy ciasto do woreczka foliowego i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie na stolnicy rozwałkowujemy ciasto na bardzo cienki placek i za pomocą foremki do rożków wykrajamy małe kółeczka.
Następnie kółeczka z ciasta nabijamy na patyczki do szaszłyków zostawiając małą przestrzeń między poszczególnymi kółeczkami.
Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor, przekręcając patyczkiem aby nasze malutkie faworki usmażyły się z każdej strony.
Następnie odsączamy nasze szaszłyki z nadmiaru oleju i posypujemy cukrem pudrem.