lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Karkówka zapiekana z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Oglądając film wpadłam na genialny pomysł zrobienia mięska z serem i warzywami. Taki misz masz w jednym. Pyszne delikatne mięsko i miękkie soczyste warzywa. Dobrze doprawione z pysznymi ziemniaczkami. Gorące prosto z pieca.

Karkówka zapiekana z serem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Karkówka zapiekana z serem

Składniki :

  • karkówka 1.1/2 kg
  • ser żółty w plastrach (tyle ile będzie pokrojonych pasków)
  • ogórki korniszony 4-6 szt
  • papryka marynowana
  • sól i pieprz do smaku
  • folia aluminiowa
  • forma prostokątna do zapiekania

Sposób przygotowania:

Karkówka zapiekana z serem

Wykonanie :

Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na 1 cm paski lecz nie do końca. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na przemian ser żółty, ogórek, papryka marynowana. Zawijamy w folię spożywczą i do pieca.


Pieczemy 2 godzinki w temp 210 stopni. Pod koniec pieczenia odchylamy folie niech się lekko dopiecze karkówka. Podajemy z ziemniakami z wody.

Karkówka zapiekana z serem
Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.Kroimy na 1 cm paski lecz nie do końca.
Karkówka zapiekana z serem
Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Najlepiej rękoma dobrze wmasować w mięso .Kładziemy po plastrze sera.
Karkówka zapiekana z serem
Kiedy ser już włożymy, kroimy korniszony w paski i wkładamy między ser.
Karkówka zapiekana z serem
Ser,ogorek to jeszcze nam brakuje plastrów marynowanej papryki.
Karkówka zapiekana z serem
Zawijamy karkówkę w folię aluminiową, wkladamy do formy prostokątnej i do pieca.