Sposób przygotowania:
Uszka z pieczarkami
Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach. Przekładamy je na patelnię i smażymy na wolnym ogniu do odparowania wody z pieczarek. W międzyczasie przyprawiamy solą, pieprzem i Kucharkiem – ilość według gustu. Całość dokładnie mieszamy.
Gdy pieczarki są gotowe wówczas dodajemy bułkę tartą ponownie mieszamy nasz farsz do uszek. Na stolnicę wsypujemy mąkę, w środku robimy wgłębienie w które wlewamy wodę i olej i wsypujemy sól.
Całość dokładnie wyrabiamy rękoma, do uzyskania jednolitego ciasta pierogowego. Z gotowego ciasta odkrawamy po kawałku i rozwałkowujemy na cienki placek. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka.
Na każdym krążku układamy po łyżeczce farszu i sklejamy dokładnie brzegi ciasta. Na koniec sklejamy dwa rogi pieroga do siebie uzyskujemy kształt uszka.
Uszka wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy przez 3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i układamy na talerzach do lekkiego ostygnięcia.
Uszka podajemy jako „zupę” z barszczem czerwonym.
Gdy pieczarki są gotowe wówczas dodajemy bułkę tartą ponownie mieszamy nasz farsz do uszek. Na stolnicę wsypujemy mąkę, w środku robimy wgłębienie w które wlewamy wodę i olej i wsypujemy sól.
Całość dokładnie wyrabiamy rękoma, do uzyskania jednolitego ciasta pierogowego. Z gotowego ciasta odkrawamy po kawałku i rozwałkowujemy na cienki placek. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka.
Na każdym krążku układamy po łyżeczce farszu i sklejamy dokładnie brzegi ciasta. Na koniec sklejamy dwa rogi pieroga do siebie uzyskujemy kształt uszka.
Uszka wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy przez 3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i układamy na talerzach do lekkiego ostygnięcia.
Uszka podajemy jako „zupę” z barszczem czerwonym.