aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Uszka z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uszka z pieczarkami podane z barszczem czerwonym najlepiej smakują w Wigilię, jednak moi domownicy tak lubią te danie, że często przygotowuję je na obiad.

Uszka z pieczarkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Uszka z pieczarkami

CIASTO:

  • 500 g mąki
  • 150-200 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

FARSZ:

DODATKOWO:

  • barszcz czerwony

Sposób przygotowania:

Uszka z pieczarkami
Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach. Przekładamy je na patelnię i smażymy na wolnym ogniu do odparowania wody z pieczarek. W międzyczasie przyprawiamy solą, pieprzem i Kucharkiem – ilość według gustu. Całość dokładnie mieszamy.

Gdy pieczarki są gotowe wówczas dodajemy bułkę tartą ponownie mieszamy nasz farsz do uszek. Na stolnicę wsypujemy mąkę, w środku robimy wgłębienie w które wlewamy wodę i olej i wsypujemy sól.

Całość dokładnie wyrabiamy rękoma, do uzyskania jednolitego ciasta pierogowego. Z gotowego ciasta odkrawamy po kawałku i rozwałkowujemy na cienki placek. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka.

Na każdym krążku układamy po łyżeczce farszu i sklejamy dokładnie brzegi ciasta. Na koniec sklejamy dwa rogi pieroga do siebie uzyskujemy kształt uszka.

Uszka wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy przez 3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i układamy na talerzach do lekkiego ostygnięcia.

Uszka podajemy jako „zupę” z barszczem czerwonym.  
Uszka z pieczarkami
Na patelni smażymy pieczarki z przyprawami, dodajemy do nich bułkę tartą.
Uszka z pieczarkami
Na stolnicy zagniatamy ciasto jak na pierogi.
Uszka z pieczarkami
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy kółka i układamy na nich farsz.
Uszka z pieczarkami
Dokładnie sklejamy brzegi ciasta i nadajemy im kształt uszka.
Uszka z pieczarkami
Uszka gotujemy w posolonym wrzątku przez 3 minuty.

Tagi:

danie uszka