WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Walentynkowe fuczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Fuczki to placki z kiszonej kapusty i ciasta naleśnikowego. Połączenie niestandardowe, ale pyszne. U mnie fuczki w kształcie serca.

Walentynkowe fuczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Walentynkowe fuczki

 

  • 250 g kiszonej kapusty
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 0,5 szklanki mleka
  • Sól, pieprz do smaku
  • Szczypta majeranku
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Walentynkowe fuczki

ETAP 1:

Do miski wsypać mąkę pszenną. Wbić jajko i dolać mleko. Zmiksować na jednolite ciasto. Kapustę kiszoną odcisnąć z soku i drobno poszatkować. Dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i roztartym majerankiem. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju.

Łyżką wykładać porcje ciasta i formować je w serduszka. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor i wykładać na talerz przykryty ręcznikiem papierowym.

Podawać same lub np. z wędzoną rybą.

Walentynkowe fuczki
Walentynkowe fuczki w trakcie smażenia na patelni
Walentynkowe fuczki
Ciasto nałożone na patelnię i uformowane w serduszka
Walentynkowe fuczki
Poszatkowana kiszona kapusta dodana do ciasta naleśnikowego
Walentynkowe fuczki
Zmiksowane w misce jajko z mąką i mlekiem.