SUPERPRZEPIS

Placki z bobu i młodej kapusty

  • 3
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Placki z bobu i młodej kapusty Więcej zdjęć (2)

Znam placki z bobu oraz z kapusty, stąd pomysł aby połączyć ze sobą oba te zielone warzywa. Polecam spróbować!

Składniki:

Placki z bobu i młodej kapusty

 

Sposób przygotowania:

Placki z bobu i młodej kapusty

Etap 1

Placki z bobu i młodej kapusty
Zmiksować ugotowany bób, kapustę, czosnek i cebulę.

Bób dokładnie przepłukać, gotować z dodatkiem łyżeczki cukru, a pod koniec gotowania dodać 2 łyżki soli. Gotować ok. 15 minut. Odcedzić i obrać ze skórek.

Kapustę drobno pokroić. Ja zmiksowałam w blenderze. Gotować przez 10 minut. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. Dymkę, czosnek i bób zmiksować w blenderze, dodać kapustę.

Etap 2

Placki z bobu i młodej kapusty
Następnie dodać jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Następnie dodać jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem. Połączyć składniki.

Etap 3

Placki z bobu i młodej kapusty
Formować małe kotleciki, które obtaczać w bułce tartej.

Formować małe kotleciki, które obtaczać w bułce tartej.

Etap 4

Placki z bobu i młodej kapusty
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.