SUPERPRZEPIS

Placki z kiszoną kapustą

  • 2
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Placki z kiszoną kapustą Więcej zdjęć (2)

Placuszki są znane od dawna i przepis pochodzi z Bieszczad choć ja dopiero teraz się z nimi poznałam i bardzo mi smakowały.

Składniki:

Placki z kiszoną kapustą

ciasto:

  • 1 szklanka mąki luksusowej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • przyprawy
  • około 20 dag kiszonej kapusty

dodatkowo:

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placki z kiszoną kapustą

ETAP 1:

Placki z kiszoną kapustą
Z podanych składników przygotować ciasto.

Z mleka, mąki i jajek przygotować ciasto jak na naleśniki, następnie doprawić je solą, pieprzem i dowolnymi ziołami ja dałam szczyptę tymianku.

ETAP 2:

Placki z kiszoną kapustą
Kiszoną kapustę drobno pokroić po odciśnięciu soku.

Kapustę odcisnąć z soku i pokroić na mniejsze kawałki, dodać do ciasta i wymieszać.

ETAP 3:

Placki z kiszoną kapustą

dodać do ciasta i wymieszać.

ETAP 4:

Placki z kiszoną kapustą
Smażyć małe placuszki na złoty kolor

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i kładąc łyżką ciasto smażyć małe placuszki na złoty kolor, podawać gorące z dodatkiem dowolnych sosów.