Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 514]

Walentynkowe gofry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne gofry podane z dodatkiem konfitury truskawkowej. Upieczone w gofrownicy z wkładką w kształcie serca stanowią idealny poczęstunek dla ukochanej osoby np. na walentynkową kolację.

Walentynkowe gofry

Składniki:

Walentynkowe gofry

na ciasto:

  • 1 i 1/2 szkl. mleka
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szkl. stopionego masła
  • parę kropli aromatu pomarańczowego

dodatkowo:

  • konfitura truskawkowa
  • kamyczki czekoladowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Walentynkowe gofry
Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Do ubitych jajek dodajemy ciągle mieszając mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Na koniec wlewamy wystudzone masło i dodajemy parę kropli aromatu pomarańczowego.

Wszystko dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy gofrownicę i za pomocą chochelki wlewamy porcje ciasta. Pieczemy w gofrownicy na złoty kolor aż gofry będą chrupiące ok. 3-4 min.

Gofry podajemy gorące z dodatkiem konfitury truskawkowej na talerzu i ozdabiamy czekoladowymi kamyczkami.