bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Gofry z bitą śmietaną i owocami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Wiele przepisów testowałam ale żaden nie spełniał moich oczekiwań, ten jest idealny. Gofry wychodzą bardzo smaczne, mam do nich ogromną słabość.

Gofry z bitą śmietaną i owocami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gofry z bitą śmietaną i owocami

 

  • Gofry:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Bita śmietana:
  • 0,5 litra śmietany 30%
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 2 śmietan-fixy
  • Dodatkowo:
  • 250 gram malin
  • 250 gram borówek
  • listki mięty

Sposób przygotowania:

Gofry z bitą śmietaną i owocami
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, cukier,cukier waniliowy, proszek do pieczenia, wlewamy mleko, wodę gazowana, olej. Wszystko miksujemy mikserem na gładką masę. Ciasto odstawiamy na 10 minut żeby odpoczęło.

Rozgrzana gofrownicę smarujemy olejem, nalewamy porcję ciasta i pieczemy na złoty kolor z obydwu stron. Upieczone gofry układamy na metalowej kratce.

Śmietanę ubijamy na sztywno, cukier puder i cukier waniliowy mieszamy z śmietan-fixem, dodajemy do ubitej śmietany, mieszamy.

Maliny i borówki myjemy i osuszamy. Na gofry nakładamy porcję śmietany i układamy owoce, dekorujemy listkami mięty.
Gofry z bitą śmietaną i owocami
Z podanych składników rozrabiamy ciasto .
Gofry z bitą śmietaną i owocami
Na rozgrzaną gofrownicę wylewamy porcję ciasta.
Gofry z bitą śmietaną i owocami
Pieczemy na złoty kolor z obydwu stron .
Gofry z bitą śmietaną i owocami
Upieczone gofry studzimy na metalowej kratce.

Tagi:

gofry desery