Sposób przygotowania:
Walentynkowe mini-torciki bezowePrzygotowanie bezy
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy, dążąc do uzyskania lśniącej bezy. Na koniec dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
Na blasze wykładamy papier do pieczenia. Rysujemy 4 zarysy serduszek.
Bezę przekładamy do rękawa cukierniczego, wyciskamy na papier do pieczenia tak, aby utworzyła 4 serca.
Bezy wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i natychmiast zmieniamy temperaturę na 140 st.C. Pieczemy 35-40 minut. Studzimy w wyłączonym piekarniku.
Przygotowanie kremu i przełożenie bezy
Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder i mascarpone.
Tworzymy dwa torciki bezowe przekładane następująco: beza - krem - konfitura - beza - krem - konfitura. Na wierzchu każdego deseru układamy czekoladowe serduszko.