Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 910]

Walentynkowe mini-torciki bezowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Idealną niespodzianką walentynkową dla ukochanego łasucha jest pyszny deser. Ja postawiłam na małe torciki bezowe z kremem śmietanowym i konfiturą wiśniową.

Walentynkowe mini-torciki bezowe

Składniki:

Walentynkowe mini-torciki bezowe

Na 2 torciki:

  • 4 białka z jaj
  • szczypta soli
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 330 g śmietany 30 %
  • 250 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 małe słoiczki konfitury wiśniowej
  • czekoladowe serduszka

Sposób przygotowania:

Walentynkowe mini-torciki bezowe

Przygotowanie bezy

Walentynkowe mini-torciki bezowe
Z bezy wyciskanej z rękawa cukierniczego formujemy serca

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy, dążąc do uzyskania lśniącej bezy. Na koniec dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.

Na blasze wykładamy papier do pieczenia. Rysujemy 4 zarysy serduszek.

Bezę przekładamy do rękawa cukierniczego, wyciskamy na papier do pieczenia tak, aby utworzyła 4 serca.

Bezy wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i natychmiast zmieniamy temperaturę na 140 st.C. Pieczemy 35-40 minut. Studzimy w wyłączonym piekarniku.

Przygotowanie kremu i przełożenie bezy

Walentynkowe mini-torciki bezowe
Bezę przekładamy kremem z bitej śmietany i mascarpone oraz konfiturą wiśniową

Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder i mascarpone.

Tworzymy dwa torciki bezowe przekładane następująco: beza - krem - konfitura - beza - krem - konfitura. Na wierzchu każdego deseru układamy czekoladowe serduszko.