EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Kokosowy deser z galaretką z mango

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Orzeźwiająca galaretka z mango z dodatkiem świeżej, pachnącej mięty świetnie komponuje się z aksamitną, mocno kokosową warstwą i mamy gotowy egzotyczny deser do weekendowej kawki.

Kokosowy deser z galaretką z mango Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kokosowy deser z galaretką z mango

 

 

  • Galaretka kokosowa:
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 100ml wody
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 5 łyżeczek cukru trzcinowego

 

Sposób przygotowania:

Kokosowy deser z galaretką z mango

ETAP 1:

Kokosowy deser z galaretką z mango
mango pokroić w kostkę, dodać sok i zmiksować

1. Galaretka z mango:
Jedno mango obrać, pokroić na mniejsze kawałki, dodać sok pomarańczowy i zmiksować blenderem do postaci musu.

ETAP 2:

Kokosowy deser z galaretką z mango
drugie mango pokroić i wymieszać z musem

2. Drugie mango obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać drobno posiekaną miętę i wszystko razem wymieszać. Wodę lekko podgrzać, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać aż się rozpuści. Następnie dodać zmiksowane mango, sok wyciśnięty z limonki, cukier trzcinowy oraz mango wymieszane z miętą. Całość dokładnie wymieszać, przełożyć do pucharków, wystudzić i wstawić do lodówki żeby stężało.

ETAP 3:

Kokosowy deser z galaretką z mango
żelatynę rozpuścić i dodać mleko kokosowe

Galaretka kokosowa:
Wodę lekko podgrzać, wsypać żelatynę i wymieszać aż się rozpuści, dodać mleczko kokosowe i cukier. Całość dokładnie wymieszać, pozostawić do wystudzenia i lekkiego stężenia. Po tym czasie galaretkę kokosową wylać do pucharków z galaretką z mango i ponownie wstawić do lodówki na 3-4 godziny.

ETAP 4:

Kokosowy deser z galaretką z mango
do musu dodać mięte, i przelać do pucharków

4. Gotowe pucharki przed podanie udekorować bitą śmietaną, kawałkami mango i listkiem mięty.