Sposób przygotowania:
Kokosowy deser z galaretką z mangoETAP 1:
1. Galaretka z mango:
Jedno mango obrać, pokroić na mniejsze kawałki, dodać sok pomarańczowy i zmiksować blenderem do postaci musu.
ETAP 2:
2. Drugie mango obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać drobno posiekaną miętę i wszystko razem wymieszać. Wodę lekko podgrzać, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać aż się rozpuści. Następnie dodać zmiksowane mango, sok wyciśnięty z limonki, cukier trzcinowy oraz mango wymieszane z miętą. Całość dokładnie wymieszać, przełożyć do pucharków, wystudzić i wstawić do lodówki żeby stężało.
ETAP 3:
Galaretka kokosowa:
Wodę lekko podgrzać, wsypać żelatynę i wymieszać aż się rozpuści, dodać mleczko kokosowe i cukier. Całość dokładnie wymieszać, pozostawić do wystudzenia i lekkiego stężenia. Po tym czasie galaretkę kokosową wylać do pucharków z galaretką z mango i ponownie wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
ETAP 4:
4. Gotowe pucharki przed podanie udekorować bitą śmietaną, kawałkami mango i listkiem mięty.