Elisa

Elisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 73]

Książka Kucharska: Przepisy na torty bezowe

Torcik bezowy z orzechową masą krówkową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczny tort bezowy z orzechową masą krówkową. Co prawda trzeba poświęcić na niego trochę czasu, ale dla takiego smaku się opłaci.

Torcik bezowy z orzechową masą krówkową

Składniki:

Torcik bezowy z orzechową masą krówkową

bezy

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru

dodatkowo

  • bita śmietana typu Śnieżka
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżki masy krówkowej o smaku orzechowym

Sposób przygotowania:

Torcik bezowy z orzechową masą krówkową
1. Najpierw przygotować bezy. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypać cukier cały czas ubijając. Masę na bezę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać 4 krążki o średnicy 14 cm na wcześniej wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach. Z kolei bezy piec przez 10 minut w 120 stopniach. Temperaturę zmniejszyć do 90 stopni i suszyć bezy przez 2 godziny przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika albo z termoobiegiem. Po tym czasie pozostawić je w piekarniku do wystygnięcia. Następnie zdjąć je z blaszki.

2. Z kolei przygotować bitą śmietanę. Śnieżkę ubić z mlekiem na puszystość. Dodać masę krówkową i ponownie ubić

3. Bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć ją na 3 krążki bezowe.

4. Na koniec układamy krążki.

5. Gotowe! Smacznego!

Tagi:

bezy tort deser