joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Walentynkowy deser

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bardzo elegancki deser, który będzie świetnym uwieńczeniem romantycznej kolacji walentynkowej. Jest łatwy do przygotowania i bardzo smaczny.

Walentynkowy deser Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Walentynkowy deser

 

  • 400ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilia i nuta kardamonu
  • 1 śmietanfix
  • 1 czerwona galaretka
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • listki melisy lub mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Walentynkowy deser
Galaretkę najlepiej przygotować dzień wcześniej. Zagotować szklankę wody, rozpuścić w niej galaretkę i żelatynę. Odstawić do ostygnięcia. Silikonowe foremki natłuścić olejem i wlać galaretkę. Resztę wylać do niewielkiego płaskiego naczynia aby miała ok 1/2cm wysokości. Odstawić do lodówki do stężenia. Foremką wyciąć serduszka z galaretki i przykleić je do wewnętrznej ścianki kieliszków do wina. Galaretki w foremce silikonowej delikatnie podważyć nożykiem i wyjąć. Śmietankę ubić z cukrami i śmietanfiksem na sztywno, wypełnić kieliszki. Udekorować małymi serduszkami i listkami melisy lub mięty.
Walentynkowy deser
Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1 szl wody, wylać do foremek
Walentynkowy deser
Foremką wycinać serduszka z zastygniętej galaretki
Walentynkowy deser
Serduszka przyklejamy do wewnętrznej ścianki kieliszków