Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Waniliowe ciastka z patelni z migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

" Waniliowe ciastka z patelni z chrupiącymi migdałami "

Waniliowe ciastka z patelni z migdałami

Składniki:

Waniliowe ciastka z patelni z migdałami

 

  • mąka - 2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1 czubata łyżeczka
  • cukier - 0,5 szklanki
  • jajko - 2 szt
  • płatki migdałów - ok. 50 g
  • margaryna - 125 g
  • olejek waniliowy do ciast - 1 łyżeczka

 

 

  • Dodatkowo :
  • odrobina miodu i migdałów do dekoracji
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Waniliowe ciastka z patelni z migdałami
Na stolnicę / blat wysypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier i dokładanie mieszamy. Dodajemy pokrojoną w drobne kosteczki margarynę i wszystko razem dokładnie siekamy. Dorzucamy płatki migdałów i mieszamy , uważając by nie bardzo zgnieść płatki. Jajka roztrzepujemy osobno z olejkiem waniliowym i dodajemy do ciasta. Wyrabiamy. Rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1cm. Wycinamy ciasteczka ( można szklanką ... foremkami ) Patelnię delikatnie natłuszczamy ( ja używałam pędzelka ) i smażymy ciastka po ok. 5 minut z każdej strony. Uważamy by się nie przypiekły! Zajadamy polane miodem lub posypane cukrem pudrem! Smacznego!