misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Waniliowe mini romby

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne, a do tego bardzo kruche ciasteczka z waniliową nutą. To doskonały dodatek do popołudniowej kawy i herbaty.

Waniliowe mini romby Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Waniliowe mini romby

 

  • 300 g maki pszennej
  • 200 g masła 82%
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

 

  • Do dekoracji:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • wiórki kokosowe

 

Sposób przygotowania:

Waniliowe mini romby
Mąkę, cukier puder oraz szczyptę soli przesiewamy na stolnicę.Dodajemy pokrojone w małą kostkę masło, żółtka oraz ekstrakt waniliowy. Szybko zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto, które wstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Gdy się schłodzi rozwałkowujemy je na 3-4 mm i wycinamy ciasteczka, które układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

Pieczemy w temp. 180-190 st przez około 15 minut.Czas pieczenia zależy od wielkości ciastek oraz tego jak grubo rozwałkowaliśmy ciasto.

Upieczone ciasteczka odstawiamy do ostudzenia.

Czekoladę mleczną topimy w kąpieli wodnej. Połowę ciasteczka pokrywamy czekoladą, a następnie posypujemy kokosem i odstawiamy do zastygnięcia. Połowę ciasteczek można zostawić tylko z czekoladą. 
Waniliowe mini romby
Za składników szybko zarabiamy gładkie ciasto
Waniliowe mini romby
Z ciasta wykrawamy ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Waniliowe mini romby
Ciasteczka pieczemy w temp. 180-190 st przez 15-20 minut
Waniliowe mini romby
Ciastka po upieczeniu dekorujemy mleczną czekoladą i kokosem