WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Waniliowe placki jaglane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placki z ugotowanej kaszy jaglanej, o smaku waniliowym, z dodatkiem budyniu waniliowego i cukru wanilinowego.

Waniliowe placki jaglane Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Waniliowe placki jaglane

 

  • 100 g kaszy jaglanej
  • Ok. 2,5 szklanki wody
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 32 g cukru waniliowego
  • 1 duży budyń waniliowy
  • 2 jajka
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Waniliowe placki jaglane

ETAP 1:

Kaszę przepłukać zimną wodą a następnie przelać wrzątkiem. Włożyć do garnka. Wlać 2,5 szklanki zimnej wody i gotować ok 20 minut.

Wyjąć z woreczka. Wlać mleko i zblendowac na jednolitą masę. Dodać mąkę, budyń w proszku, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wbić jajka. Wymieszać. Jeżeli jest zbyt gęste dolać trochę mleka.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i wyłożyć porcje ciasta. Smażyć z obu stron na rumiano i wykładać na talerz przykryty ręcznikiem papierowym.

Podawać same lub z ulubionymi dodatkami na słodko.

Waniliowe placki jaglane
Placki jaglane po usmażeniu wyłożone na talerz przykryty ręcznikiem papierowym
Waniliowe placki jaglane
Porcje ciasta jaglanego wyłożone na patelnię
Waniliowe placki jaglane
Ciasto na placki po wymieszaniu wszystkich składników
Waniliowe placki jaglane
Mąka, budyń, cukier i proszek do pieczenia oraz jajka dodane do kaszy
Waniliowe placki jaglane
Kasza jaglana po ugotowaniu w wodzie