peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 226]

Waniliowe placuszki z jeżynami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Delikatne waniliowe placuszki z soczystymi jeżynami - szybki i smaczny posiłek

Waniliowe placuszki z jeżynami

Składniki:

Waniliowe placuszki z jeżynami

 

  • Na około 7 sztuk:
  • 1 serek waniliowy (150 g)
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka fruktozy
  • 4 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść jeżyn
  • 1 łyżeczka oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Waniliowe placuszki z jeżynami
Jeżyny myjemy i osuszamy. Jajko wbijamy do miseczki, dodajemy serek waniliowy oraz fruktozę - dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia - ponownie dokładnie mieszamy. Rozgrzaną patelnię smarujemy olejem. Za pomocą łyżki wykładamy porcje ciasta kształtując nieduże placuszki. Na wierzch każdego placuszka wykładamy kilka jeżyn. Gdy spód placuszków się zarumieni przekładamy je na drugą stronę - również rumienimy. Podajemy posypując pozostałymi jeżynami.