Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Waniliowy crème brûlée

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Creme brulée do z pewnością najsłynniejszy francuski deser charakteryzujący się kruchą skorupką z karmelizowanego cukru.

Waniliowy crème brûlée

Składniki:

Waniliowy crème brûlée

 

  • 400ml kremówki
  • 5 żółtek
  • 50g białego cukru
  • laska wanilii
  • 8 łyżeczek brązowego cukru

Sposób przygotowania:

Waniliowy crème brûlée
Do miseczki z żółtkami wsyp biały cukier i dokładnie rozmieszaj (nie ubijaj), wanilię przekrój wzdłuż u wyskrob z niej nasionka, do śmietanki dodaj wanilię i zagotuj, gorący płyn stopniowo dodawaj do żółtek stale mieszając. Tak przygotowany krem przelej do płytkich kokilek i piecz w kąpieli wodnej przez 40min w 150stop (krem powinien się tylko ściąć a nie zarumienić) po upieczeniu krem powinien chłodzić się 4godz, przed podaniem posyp brązowym cukrem i opal palnikiem.