SUPERPRZEPIS

Creme brulee z konfiturą z malin

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Creme brulee z konfiturą z malin

Przepis na konkurs z konfiturą Polska Róża.

Składniki:

Creme brulee z konfiturą z malin

 

  • 1 litr śmietany kremówki
  • 10 żółtek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 30 ml likieru pomarańczowego
  • 1 słoiczek konfitury z malin niskosłodzonej Polska Róża

Sposób przygotowania:

Creme brulee z konfiturą z malin
Laskę wanilii nacinamy nożem wzdłuż i gotujemy kilka minut ze śmietanką na małym ogniu, aby oddała swój aromat. Do drugiego garnka wbijamy żółtka, dodajemy likier i cukier puder, a następnie ubijamy rózgą jak dawniej kogiel-mogiel.Ze śmietanki usuwamy wanilię i stopniowo przelewamy do masy jajecznej cały czas mieszając. Wstawiamy na mały gaz i gotujemy ok. 10 minut, cały czas mieszając. Powinien powstać gęsty krem. Na dnie miseczek do zapiekania układamy warstwę konfitury, a następnie przelewamy po porcji nieco ostudzonego kremu. Tak przygotowane miseczki przekładamy do formy do pieczenia np. keksówki i wlewamy do niego gorącą wodę tak, aby sięgała do połowy wysokości miseczek z kremem. Pieczemy 30 minut w temperaturze 150st. Gotowy krem schładzamy, posypujemy łyżką brązowego cukru i wstawiamy na chwilę do piekarnika z opiekaniem (grill) od góry tak, aby wytworzyła się złota skorupka. Przestudzony krem dekorujemy konfiturą i posypką serduszka.