Sposób przygotowania:
Waniliowy ryż z rabarbarem i malinami
Rabarbar myję, obieram i kroję w kostkę, przekładam do rondla i duszę z cukrem, aż się rozpadnie. Maliny miksuję i dodaję do rabarbarowego musu.
Mleko wlewam do rondla, dodaję przekrojoną wzdłuż laskę wanilii i doprowadzam do zagotowania. Do wrzącego mleka dodaję wypłukany ryż i sól.
Całość gotuję na bardzo małym ogniu pod przykryciem, aż ryż zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodaję cukier do smaku i wyjmuję laskę wanilii.
Ostudzony ryż wkładam do kieliszków, wykładam na wierzch sos rabarbarowo-malinowy. Od razu podaję.
Mleko wlewam do rondla, dodaję przekrojoną wzdłuż laskę wanilii i doprowadzam do zagotowania. Do wrzącego mleka dodaję wypłukany ryż i sól.
Całość gotuję na bardzo małym ogniu pod przykryciem, aż ryż zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodaję cukier do smaku i wyjmuję laskę wanilii.
Ostudzony ryż wkładam do kieliszków, wykładam na wierzch sos rabarbarowo-malinowy. Od razu podaję.