Sposób przygotowania:
Warzywa zapiekane w kremowym sosie
Ziemniaki obieramy, gotujemy na pół miękko w osolonej wodzie. Tak samo robimy z kalafiorem i kalerosse. Wszystkie warzywa odcedzamy na durszlaku.
Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Po ugotowaniu ziemniaki kroimy na plasterki. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem.
Ziemniaki układamy tak aby zachodziły na siebie. Pomiędzy ziemniakami rozkładamy różyczki kalafiora oraz kalerosse. Na wierzchu rozsypujemy żółty ser.
W garnku gotujemy mleko. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Zmniejszamy ogień. Gdy mleko zacznie gęstnieć dodajemy małe kawałeczki serka topionego. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i czerwoną papryką.
Sosem zalewamy warzywa. Zapiekamy w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 25 minut.
Po upieczeniu możemy udekorować pomidorkami koktajlowymi i natka pietruszki.
Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Po ugotowaniu ziemniaki kroimy na plasterki. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem.
Ziemniaki układamy tak aby zachodziły na siebie. Pomiędzy ziemniakami rozkładamy różyczki kalafiora oraz kalerosse. Na wierzchu rozsypujemy żółty ser.
W garnku gotujemy mleko. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Zmniejszamy ogień. Gdy mleko zacznie gęstnieć dodajemy małe kawałeczki serka topionego. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i czerwoną papryką.
Sosem zalewamy warzywa. Zapiekamy w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 25 minut.
Po upieczeniu możemy udekorować pomidorkami koktajlowymi i natka pietruszki.