Sposób przygotowania:
Warzywa zapiekane pod śmietanową kołderką
1. Obrane ziemniaki gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Kroję w plastry. Brokuła gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Dzielę na różyczki. Pieczarki kroję w plasterki, a cebulę w piórka. Razem podsmażam na oliwie. Oprószam solą i pieprzem.
2. Dno naczynia żaroodpornego smaruję masłem. Do naczynia nakładam naprzemiennie porcję ziemniaków, pieczarek, brokuła oraz posiekanego koperku. Warzywa oprószam solą i pierzem. Na wierzch wykładam śmietanę. Zapiekam 45 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Dno naczynia żaroodpornego smaruję masłem. Do naczynia nakładam naprzemiennie porcję ziemniaków, pieczarek, brokuła oraz posiekanego koperku. Warzywa oprószam solą i pierzem. Na wierzch wykładam śmietanę. Zapiekam 45 minut w temperaturze 180 stopni.