marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Warzywne pucharki.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Warzywa umyć,sparzyć,zdjąć skórkę,szczypiorem ponadto posiekać.Każde warzywo osobno zmiksować z mascarpone.Napełnić 3 masami czarki.Chłodzić

Warzywne pucharki.

Składniki:

Warzywne pucharki.

 

  • Na 4 porcje:
  • 5-6 papryk dużych- pomarańczowe lub żółte,
  • 6 dużych pomidorów,
  • 500 g.serka mascarpone,
  • pęczek szczypiorku,
  • sok z połówki cytryny,
  • szczypta przyprawy do tzaziki,
  • szczypta pieprzu kolorowego w kulkach.

 

Sposób przygotowania:

Warzywne pucharki.
Pomidory umyć,sparzyć wrzątkiem i zdjąć z nich skórki,a papryki przekroić i oczyścić z nasion i ogonków przed zmiksowaniem.Pomidory przekroić na ćwiartki i usunąć równie twardy środek,a potem zmiksować z 1/3 mascarpone i sokiem z cytryn i kłaść do pucharka.Drugą warstwę przygotować z umytego i posiekanego szczypiorku oraz przyprawy tzaziki,miksując ją,a potem wmieszać parę kulek pieprzu kolorowego.Trzecią warstwę przygotować ze sparzonej i oczyszczonej z nasion papryki,reszty mascarpone oraz kulek pieprzu i soku cytrynowego,miksując w robocie kuchennym lub blenderem w garnku.Ostatnią warstwę masy paprykowo-serowej przelożyć na wierzch drugiej warstwy szczypiorkowej i posypać po wierzchu resztą szczypiorku.Schłodzić od 30-40 min. w lodówce.Podawać przekąskę na 5 min. po wyjęciu z lodówki.Do tego pieczywo chrupkie z "Wasy".

Tagi:

przyprawy