monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Warzywny omlet w obręczy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Inna wersja omletu,idealna na śniadanie:) pyszne,pożywne z mnóstwem witamin,zapraszam:)

Warzywny omlet w obręczy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Warzywny omlet w obręczy

 

  • Składniki na 1 porcję:
  • 2 jajka
  • 2 -3 łyżki mleka 3,2%
  • 2 duże rzodkiewki
  • 50 g młodej cukinii
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 1/8 świeżej czerwonej papryki
  • 2 kromki chleba- ja użyłam chleba przygotowanego wg przepisu:https://gotujmy.pl/chleb-z-borowikami-i-kolendra-na-zakwas-,przepisy,189288.html
  • sól i pieprz do smaku
  • masło do smażenia

Sposób przygotowania:

Warzywny omlet w obręczy
Umyte i suche rzodkiewki oczyścić z ogonków i pokroić w słupki. Tak sama postąpić z cukinią. Cebulkę drobno pokroić. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę średniej wielkości. Przełożyć wszystkie warzywa do miski. Do osobnej miski wbić jajka,dodać sól oraz pieprz i mleko. Energicznie przez około 1-2 minuty ubijać jajka aż dobrze się spienią. Jaja przelać do warzyw i delikatnie wymieszać. Z chleba wykroić ( nie wyrywać) miękisz. Na patelni roztopić masło i położyć chlebową obręcz. Wylać połowę masy jajecznej. Gdy górna warstwa będzie robić się galaretowata przewrócić omlet na druga stronę i dosmażyć. Postąpić tak samo z resztą składników. Przełożyć omlety na talerz,dodać wykrojony miękisz i jeść od razu. Smacznego!
Warzywny omlet w obręczy
do miski wbić jajka dodać mleko i energicznie ubijać
Warzywny omlet w obręczy
do jajek dodać wszystkie warzywa i delikatnie wymieszać
Warzywny omlet w obręczy
z kromki chleba delikatnie wykroić miękisz i położyć skórkę na patelnie
Warzywny omlet w obręczy
wylać połowę masy jajecznej i smażyć omlet