ami91

ami91

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 273]

Wątroba z jabłkami i cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczna i zdrowa wątróbka w wersji bardziej slodkiej ale za to jaka smaczna :)

Wątroba z jabłkami i cebulką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wątroba z jabłkami i cebulką

 

  • 1 kg wątroby wieprzowej
  • 3 jabłka słodkie i soczyste
  • 4 średnie cebulki
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka cukru
  • pół łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Wątroba z jabłkami i cebulką
Wątrobę płuczemy pod pierzącą wodą i kroimy ją na plastry grubości 2 cm. Cebulę obieramy z liści i kroimy na grubsze piórka. Jabłka obieram ze skórki i kroję na talarki grubości do 0,5 cm. Rozgrzewam patelnię z olejem i wszystko razem duszę pod przykrywką, do momentu aż cebula będzie miekka. Po tym czasie dodaję cukier i sól, mieszam i podaję.Jabłka podczas duszenia zachowują swoją formę z tym że stają się miękkie i mają posmak watróbki, jednak wciąż czuc że to jabłko. Smacznego
Wątroba z jabłkami i cebulką
Cały kilogram wątroby kroję w paski około 2 cm
Wątroba z jabłkami i cebulką
Jabłka obieram ze skórki ale jesli ktoś lubi to niech sobie ją zostawi ;)
Wątroba z jabłkami i cebulką
Wszystko razem duszę pod przykryciem przez około 15 minut - do czasu miękkosci cebuli
Wątroba z jabłkami i cebulką
Uznaję, że wszystko już jest gotowe i u mnie wygląda to tak :)