Sposób przygotowania:
Wątróbka drobiowa w sosiewątróbka
Wątróbkę drobiową dokładnie wypłukać następnie przełożyć na durszlak aby ociekła z nadmiaru wody w której była płukana. Jak już wątróbka ociekła z wody na dużą głęboką patelnię wlać olej przełożyć wątróbkę i podsmażyć ją na średnim ogniu nakrywając pokrywką aby wątróbka puściła soki. Gdy wątróbka jest już miękka i nie wycieka z niej krew wsypać warzywa z mieszanki siedmioskładnikowej i na małym ogniu poddusić do czasu miękkości warzyw.
wątróbka
W międzyczasie gdy wątróbka dusi się z warzywami, przygotować śmietanę czyli do kubeczka ze śmietaną dodać mąkę i rozrobić tak aby nie było grudek następnie dolewając wywar gorący z wątróbki rozprowadzić na jednolity sos.
wątróbka
Gdy mamy już przygotowane składniki na sos, wlać je do duszącej się wątróbki, szybkim ruchem łyżki wymieszać, następnie wkroić świeży koper oraz natkę pietruszki, posolić wsypać większą szczyptę pieprzu czarnego i zagotować do powstania sosu. Może nie wygląda zachęcająco i estetycznie ale naprawdę jest bardzo smacznie i szybko.
watróbka
Tak przygotowana wątróbkę drobiową w sosie śmietanowym z warzywami podałam z ziemniakami oraz świeżą papryką obsypaną solą ponieważ tylko tak lubię paprykę. Obiad może nie wygląda rewelacyjnie i nie dla każdego podniebienia, my bardzo lubimy wątróbkę w każdym wykonaniu i przygotowaniu dlatego podaję przepis jeżeli zechcecie to skorzystacie to już wasza decyzja.