Agnieszka 72

Agnieszka 72

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Ryba miruna w jajku i bułce smażona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 50
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dziś mamy piątek weekendu początek, a że mieliśmy dziś ochotę na rybkę, więc ją przygotowałam i pyszny obiadek miałam. Bardzo nie lubiłam ryb lecz, gdy byłam u mojej przyjaciółki w Słupsku to właśnie ona przekonała mnie do ryb.

Ryba miruna w jajku i bułce smażona

Składniki:

Ryba miruna w jajku i bułce smażona

ryba

Sposób przygotowania:

Ryba miruna w jajku i bułce smażona

ryba

Ryba Miruna w jajku i bułce smażona

Na początek rybę pokroić dowolne kawałki następnie włożyć do miski z zimna wodą aby się odmroziła zajmuje to pięć minut. Jak już ryba ładnie się odmroziła ( akurat ta ryba nie ma na sobie dużo lodu ), przełożyć ją na durszlak aby ociekła z nadmiaru wody w której była rozmrażana.

ryba

Ryba Miruna w jajku i bułce smażona

Gdy ryba już dokładnie ociekła z nadmiaru wody, w salaterce wbite jajka lekko posolić i roztrzepać za pomocą widelca. W roztrzepanym jajku zanurzyć posoloną rybę następnie obtoczyć ją w przygotowanej bułce tartej dociskając rybę aby dobrze była obsypana bułka tartą.

ryba

Ryba Miruna w jajku i bułce smażona

Na patelnię wlać oleju tyle aby zakryło dno patelni można trochę więcej, rozgrzać go. Ułożyć przygotowaną w jajku i bułce rybę. Rybę kładziemy skórą w stronę oleju i na średnim ogniu smażyć z obu stron na rumiany kolor (nie dolewać oleju w trakcie smażenia ponieważ dolanie zimnego oleju spowoduje to że ryba będzie się rozpadać).

ryba

Ryba Miruna w jajku i bułce smażona

Usmażoną jeszcze gorącą rybkę w panierce z jajka i bułki podałam z ziemniakami okraszonymi odrobina oleju ze smażonej ryby oraz surówką z kiszonej kapusty ze szczypiorem, cukrem i olejem. Ryba jest bardzo smaczna i soczysta nie sucha jak co niektóre ryby. Jeżeli lubicie ryby to serdecznie polecam zjeść mirunę jest warta ceny jaką się za nią płaci.