Sposób przygotowania:
Ryba miruna w jajku i bułce smażonaryba

Na początek rybę pokroić dowolne kawałki następnie włożyć do miski z zimna wodą aby się odmroziła zajmuje to pięć minut. Jak już ryba ładnie się odmroziła ( akurat ta ryba nie ma na sobie dużo lodu ), przełożyć ją na durszlak aby ociekła z nadmiaru wody w której była rozmrażana.
ryba

Gdy ryba już dokładnie ociekła z nadmiaru wody, w salaterce wbite jajka lekko posolić i roztrzepać za pomocą widelca. W roztrzepanym jajku zanurzyć posoloną rybę następnie obtoczyć ją w przygotowanej bułce tartej dociskając rybę aby dobrze była obsypana bułka tartą.
ryba

Na patelnię wlać oleju tyle aby zakryło dno patelni można trochę więcej, rozgrzać go. Ułożyć przygotowaną w jajku i bułce rybę. Rybę kładziemy skórą w stronę oleju i na średnim ogniu smażyć z obu stron na rumiany kolor (nie dolewać oleju w trakcie smażenia ponieważ dolanie zimnego oleju spowoduje to że ryba będzie się rozpadać).
ryba

Usmażoną jeszcze gorącą rybkę w panierce z jajka i bułki podałam z ziemniakami okraszonymi odrobina oleju ze smażonej ryby oraz surówką z kiszonej kapusty ze szczypiorem, cukrem i olejem. Ryba jest bardzo smaczna i soczysta nie sucha jak co niektóre ryby. Jeżeli lubicie ryby to serdecznie polecam zjeść mirunę jest warta ceny jaką się za nią płaci.