Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Jajka faszerowane awokado

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nie może zabraknąć na wielkanocnym stole tych smacznych ładnie się prezentujących jajek faszerowanych pastą z avokado.

Jajka faszerowane awokado

Składniki:

Jajka faszerowane awokado

 

  • 7 jajek
  • 15 dag obranego avokado
  • 5 dag gęstego majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 dag cebuli szalotki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz do smaku

na dekorację:

  • plasterki rzodkiewki
  • kiełki rzeżuchy
  • liście sałaty
  • szczypiorek
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane awokado

Przygotowanie jajek:

Jajka faszerowane avokado
Obrane jajka przekrawamy wzdłuż na pół

Jajka gotujemy w osolonej wodzie na twardo. Studzimy i obieramy ze skórki. Przekrawamy wzdłuż na pół. Wyciągamy łyżeczką żółtka.

Przygotowanie farszu:

Jajka faszerowane avokado
Powstałą pastę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy szczypiorek i majonez

Czosnek obieramy. Awokado i cebulę szalotkę kroimy w kostkę, dodajemy żółtka. Przekładamy wszystko do blendera, dodajemy sok z cytryny i miksujemy. Powstałą pastę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy posiekany szczypiorek, majonez mieszamy.

Etap końcowy:

Połówki jajek napełniamy farszem z awokado. Ozdabiamy plasterkami rzodkiewki i rzeżuchą. Talerz z jajkami dekorujemy szczypiorkiem, natką pietruszki oraz sałatą zieloną.