kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1230]

Wątróbka w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na wątróbkę w sosie pomidorowym. Tak przyrządzoną wątróbkę możemy podać z ziemniakami lub ryżem. Polecam.

Wątróbka w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wątróbka w sosie pomidorowym

 

  • 30 dag wątróbki drobiowej
  • 2 średnie cebule
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • mąka
  • olej
  • sól - do smaku
  • pieprz - do smaku

Sposób przygotowania:

Wątróbka w sosie pomidorowym
Wątróbkę czyścimy z błonek i myjemy, odsączamy z wody. Cebulę obieramy z łusek i kroimy w półplastry, przesmażamy na oleju i wkładamy do garnka z gotującą się wodą. 
Wątróbkę obtaczamy w mące i smażymy na oleju, przekładamy do garnka z cebulą i gotujemy razem przez krótki czas. Dokładamy koncentrat pomidorowy i przyprawy, zagotowujemy.
Przed podaniem dekorujemy pokrojoną natką pietruszki.
Wątróbka w sosie pomidorowym
Oczyszczoną, umytą i odsączoną z wody wątróbkę przekładamy na talerz.
Wątróbka w sosie pomidorowym
Wątróbkę dokładnie obtaczamy w mące pszennej.
Wątróbka w sosie pomidorowym
Obtoczoną w mące wątróbkę smażymy na rozgrzanym oleju.
Wątróbka w sosie pomidorowym
Usmażoną wątróbkę przekładamy do garnka.