katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Wątróbka w sosie pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Wątróbkę najczęściej robię z cebulką bo taką lubimy. Ale też czasami robię w sosie z pietruszkowym smaczkiem.

Wątróbka w sosie pieczarkowym

Składniki:

Wątróbka w sosie pieczarkowym

 

  • wątróbka wieprzowa 1/2 kg
  • cebula 1 szt
  • marchew 1 szt
  • śmietana 2 -3łyżki
  • natka pietruszki posiekana 2 łyżki
  • bulion ok 2 szkl
  • masło 2 łyżki
  • przyprawa uniwersalna
  • mąka

Sposób przygotowania:

Wątróbka w sosie pieczarkowym
Wątróbkę oczyszczamy (można wymoczyć w mleku) i kroimy na kawałki. Cebule obieramy i kroimy. Pietruszkę płuczemy i siekamy.

Marchew ścieramy na tarce albo drobno pokroimy. Rozgrzewamy masło i wrzucamy wątróbkę.dodajemy cebulę i razem dusimy. Gotujemy bulion,doprawiamy przyprawami i zagęszczamy trochę mąką.

Dodajemy też śmietanę, przygotowaną natkę pietruszki i wątróbkę.

Przez chwilę razem wszystko ogrzewamy. Jeśli trzeba raz jeszcze doprawiamy do smaku.