Sposób przygotowania:
Wątróbka drobiowa z duszoną cebulką
Na początek wątróbkę umyć i oczyścić z błon, tak przygotowane przelać na durszlak aby dokładnie ociekły z nadmiaru wody w której były myte. Jak wątróbka sobie ocieka z wody przygotować cebulę, pokroić ją w półplasterki i przełożyć na lekko rozgrzany olej dodać 4 - 5 łyżek . Podsmażyć na średnim ogniu do zeszklenia się całej cebuli.
Gdy już mamy cebulkę zeszkloną wtedy z durszlaka przełożyć ociekniętą wątróbkę drobiową i smażyć ją na średnim ogniu do czasu zmienienia jej koloru. Jak już wątróbka jest podsmażona tak około pięciu minut wtedy wlać wodę i na średnim ogniu dusić do czasu aż powstanie sos tak około dziesięciu minut. Na sam koniec dodać sól oraz pieprz ( dodanie soli na koniec sprawia to że wątróbka jest soczysta i mięciutka ). Może nie wygląda obłędnie ale smak nie do opisania.
Tak przygotowaną wątróbkę podałam z ziemniakami ugotowanymi osobno oraz surówką z ogórka z chili którą robiłam na zimę. Wątróbkę można jeść również z chlebem nie musi być koniecznie na obiad. Wyszła bardzo smaczna mięciutka i delikatna, jeśli ktoś lubi takie dania to zachęcam do zrobienia.
Gdy już mamy cebulkę zeszkloną wtedy z durszlaka przełożyć ociekniętą wątróbkę drobiową i smażyć ją na średnim ogniu do czasu zmienienia jej koloru. Jak już wątróbka jest podsmażona tak około pięciu minut wtedy wlać wodę i na średnim ogniu dusić do czasu aż powstanie sos tak około dziesięciu minut. Na sam koniec dodać sól oraz pieprz ( dodanie soli na koniec sprawia to że wątróbka jest soczysta i mięciutka ). Może nie wygląda obłędnie ale smak nie do opisania.
Tak przygotowaną wątróbkę podałam z ziemniakami ugotowanymi osobno oraz surówką z ogórka z chili którą robiłam na zimę. Wątróbkę można jeść również z chlebem nie musi być koniecznie na obiad. Wyszła bardzo smaczna mięciutka i delikatna, jeśli ktoś lubi takie dania to zachęcam do zrobienia.
smażenie