Agnieszka 72

Agnieszka 72

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 79]

Wątróbka drobiowa z duszoną cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 50
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lubicie przygotowywać szybkie i syte obiadki ? Podam wam szybki przepis na przygotowanie wątróbki drobiowej duszonej z cebulką, jest to uwielbiane dla nas danie a przede wszystkim szybko się je przygotowuje.

Wątróbka drobiowa z duszoną cebulką Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Wątróbka drobiowa z duszoną cebulką

wątróbka

  • 830 g wątróbki drobiowej kurzej,
  • 550 g cebuli,
  • 0,5 szklanki wody (szklanka poj. 210 ml),
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • szczypta pieprzu czarnego.

Sposób przygotowania:

Wątróbka drobiowa z duszoną cebulką
Na początek wątróbkę umyć i oczyścić z błon, tak przygotowane przelać na durszlak aby dokładnie ociekły z nadmiaru wody w której były myte. Jak wątróbka sobie ocieka z wody przygotować cebulę, pokroić ją w półplasterki i przełożyć na lekko rozgrzany olej dodać 4 - 5 łyżek . Podsmażyć na średnim ogniu do zeszklenia się całej cebuli. 

Gdy już mamy cebulkę zeszkloną wtedy z durszlaka przełożyć ociekniętą wątróbkę drobiową i smażyć ją na średnim ogniu do czasu zmienienia jej koloru. Jak już wątróbka jest podsmażona tak około pięciu minut wtedy wlać wodę i na średnim ogniu dusić do czasu aż powstanie sos tak około dziesięciu minut. Na sam koniec dodać sól oraz pieprz ( dodanie soli na koniec sprawia to że wątróbka jest soczysta i mięciutka ). Może nie wygląda obłędnie ale smak nie do opisania. 

Tak przygotowaną wątróbkę podałam z ziemniakami ugotowanymi osobno oraz surówką z ogórka z chili którą robiłam na zimę. Wątróbkę można jeść również z chlebem nie musi być koniecznie na obiad. Wyszła bardzo smaczna mięciutka i delikatna, jeśli ktoś lubi takie dania to zachęcam do zrobienia.

smażenie

Wątróbka drobiowa z duszoną cebulką