aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Wątróbka drobiowa z młodą marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo ciekawe połączenie wątróbki drobiowej ze smażoną cebulą i malutkimi młodymi marchewkami. Polecam dla osób które lubią eksperymentować w kuchni.

Wątróbka drobiowa z młodą marchewką Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Wątróbka drobiowa z młodą marchewką

 

  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 1 pęczek młodej marchewki
  • 3 cebule
  • 3 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Wątróbka drobiowa z młodą marchewką
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Wrzucamy na rozgrzany na patelni olej i przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy przez 3 minuty pod przykryciem. Marchewki skrobiemy z młodziutkiej skórki i dokładnie myjemy, osuszamy.

Następnie dorzucamy do cebuli i całość dusimy pod przykryciem, aż marchewki będą miękkie. Gotowe przekładamy do miseczki. Wątróbki obtaczamy w mące i smażymy na patelni na której wcześniej smażyliśmy cebulę z marchewkami.

Smażymy je pod przykryciem z obu stron do zrumienienia. Gotowe przekładamy na talerze i oprószamy solą. Podajemy z ciepłą marchewką z cebulą.
Wątróbka drobiowa z młodą marchewką
Pokrojoną cebulę przyprawiamy i dusimy pod przykryciem.
Wątróbka drobiowa z młodą marchewką
Oskrobane marchewki myjemy i dorzucamy do cebuli.
Wątróbka drobiowa z młodą marchewką
Gotową cebule z marchewką przekładamy do miseczki.
Wątróbka drobiowa z młodą marchewką
Umyte i osuszone wątróbki obtaczamy w mące.
Wątróbka drobiowa z młodą marchewką
Smażymy je na rumiano z obu stron. Podajemy z cebulą i marchewką.