ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Udka kurczaka w sosie szpinakowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczne, szybkie danie obiadowe, udka kurczaka smażone podane z sosem szpinakowym smakują wyśmienicie.

Udka kurczaka w sosie szpinakowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Udka kurczaka w sosie szpinakowym

 

  • udka kurczaka 2 sztuki duże,
  • woda do gotowania 1 litr,
  • masło klarowane 2 łyżki,
  • sól czosnkowa 1 łyżka,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • papryka słodka 1 łyżeczka

 

  • sos szpinakowy: masło klarowane 2 łyżki,
  • cebula 1 sztuka mała,
  • ząbki czosnku 4 sztuki,
  • cukier 1 łyżeczka,
  • szpinak mrożony 1 opakowanie,
  • kostka rosołowa 1 sztuka,
  • śmietana 12% 200 gram,
  • mąka pszenna 2-3 łyżki

Sposób przygotowania:

Udka kurczaka w sosie szpinakowym
Duże udka kurczaka podgotować w wodzie z 30 minut (wodę wykorzystać do zupy)wyjąć z wody i osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć solą czosnkową, pieprzem mielonym, papryką słodką i smażyć na rumiano z każdej strony na maśle klarowanym.

W garnku na maśle klarowanym zeszklić pokrojoną cebulę i ząbki czosnku z cukrem, dodać odmrożony szpinak (mam swój mrożony w liściach cały), dodać kostkę rosołowa, smażyć z 5 minut mieszając.

Na koniec dodać śmietanę słodką, wsypać mąkę i blenderem zmiksować, sos gotowy, podać z ziemniakami i surówką wg uznania.
Udka kurczaka w sosie szpinakowym
Podgotowane udka są lepsze po usmażeniu i jest dodatkowo woda do zupy.
Udka kurczaka w sosie szpinakowym
Szpinak zawsze dodaję po odmrożeniu, jest lepszy.