Sposób przygotowania:
Wątróbka drobiowa, duszona z sokiem czarnego bzu
Cebulę obieramy z łupin i kroimy w piórka albo półksiężyce. Na patelnię wkładamy łyżkę smalcu i dobrze rozgrzewamy patelnię ,wrzucamy pokrojoną cebulę. Dodajemy szczyptę soli i smażymy na złoty kolor. Po usmażeniu przekładamy na miseczkę. Wątróbkę myjemy, odrywamy błonki i żyłki, sprawdzamy czy nie została gdzieś żółć. Obtaczamy w mące i wkładamy na dobrze rozgrzany olej. Chwilkę smażymy a potem przykrywamy pokrywką, kiedy wątróbka się ładnie zarumieni wlewamy sok z bzu. Dokładamy cebulkę, którą wcześniej usmażyliśmy, dolewamy 2 szklanki wody i dodajemy Wegetę oraz kostkę rosołową i majeranek. Dusimy wszystko pod przykryciem przez kilkanaście minut aż sos zgęstnieje. Kiedy wszystko ładnie przejdzie smakiem doprawiamy według własnego uznania. Solą pieprzem, ponieważ sos z dodatkiem bzu wychodzi ciemny możemy go na koniec rozjaśnić zahartowaną śmietaną. Taką wątróbkę podajemy z ziemniakami oraz dowolną surówką. Smacznego. Uwagi: Podczas smażenia wątróbki musimy bardzo uważać ponieważ bardzo "strzela". Samej wątróbki nie solimy tylko cebulkę oraz sos.