marzenciak1985

marzenciak1985

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Wątróbka po mojemu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Łatwe, smaczne, tanie.............

Wątróbka po mojemu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wątróbka po mojemu

 

  • 1,5 kg wątróbki kurzej
  • 1-2 szklanek mąki
  • 1-2 szklanek mleka
  • sól do smaku
  • olej do smażenia
  • 3 cebulę
  • 4-5 ząbków czosnku
  • bazylia do smaku
  • masło roślinne do smażenia

Sposób przygotowania:

Wątróbka po mojemu
Wątróbkę wsadzamy do miski z mlekiem i moczymy. A w tym czasie przygotowujemy sobie smażoną cebulkę.
Cebulę i czosnek obieramy. Kroimy drobno. Na patelni rozpuszczamy 2-3 łyżek masła roślinnego i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Lekko podsmażamy i zalewamy wodą. Dusimy na niewielkim ogniu a pod sam koniec duszenia przyprawiamy solą i bazylią do smaku.
Wątróbkę pojedynczo wyjmujemy z miski z mlekiem i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i po kolei układamy wątróbkę. Smażymy na małym ogniu z obu stron, aby wątróbka nie pryskała tłuszczem. Pod sam koniec smażenia posypujemy solą do smaku. Gotową wyjmujemy na talerz i kładziemy na nią smażoną cebulę. Smacznego.
Wątróbka po mojemu
Wątróbkę moczymy w mleku
Wątróbka po mojemu
Obtaczamy w mące
Wątróbka po mojemu
Smażymy na oleju