marzenciak1985

marzenciak1985

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Wątróbka w sosie własnym z cebulką i jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszne danie, którego zrobienie nie zajmuje wiele czasu. Doskonale smakuje z ziemniakami. Polecam na obiad.

Wątróbka w sosie własnym z cebulką i jabłkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Wątróbka w sosie własnym z cebulką i jabłkami

 

  • 1,5 kg wątróbki drobiowej
  • 3 cebule białe
  • 1 cebula czerwona
  • olej do smażenia
  • woda
  • sól i pieprz
  • 1/2 szklanki mąki
  • 3 jabłka

Sposób przygotowania:

Wątróbka w sosie własnym z cebulką i jabłkami

ETAP 1:

Wątróbka w sosie własnym z cebulką i jabłkami
Cebulę kroimy w piórka i to samo robimy z jabłkami.

Cebulę kroimy w piórka. Tak samo postępujemy z jabłkami tylko, że robimy to później, żeby nam nie sczerniały.

ETAP 2:

Wątróbka w sosie własnym z cebulką i jabłkami
Wątróbkę obtaczamy w mące dokładnie z obu stron.

Wątróbkę moczymy najpierw w mleku. Później obrobioną obtaczamy dokładnie w mące z obu stron.

ETAP 3:

Wątróbka w sosie własnym z cebulką i jabłkami
Obtoczoną w mace wątróbkę smażymy na rozgrzanej patelni z olejem.

Obtoczoną w mące wątróbkę smażymy na rozgrzanej patelni z olejem z obu stron na złoty kolor. Usmażoną wątróbkę przekładamy do większego garnka.

ETAP 4:

Wątróbka w sosie własnym z cebulką i jabłkami
Wątróbkę przysypujemy cebulą i jabłkami pokrojonymi w piórka.

Kiedy wątróbkę mamy już usmażoną w garnku zasypujemy ją cebulą i jabłkami. Pozostałość z patelni lekko zalewamy wodą i zeskrobujemy pozostałość po smażeniu i dolewamy do garnka.

ETAP 5:

Wątróbka w sosie własnym z cebulką i jabłkami
Całość zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem.

Całość zalewamy ciepłą wodą z czajnika i dusimy pod przykryciem od 20 do 30 minut. Pod sam koniec przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i mieszamy.

Z tego względu iż wątróbka była obtaczana w mące sos powinien się sam utworzyć i zagęścić, jeśli tak się nie stanie łyżeczkę mąki rozpuszczamy w odrobinie wody i dolewamy w celu zagęszczenia.

ETAP 6:

Wątróbka w sosie własnym z cebulką i jabłkami
Gotowe danie podajemy z ziemniakami.

Gotowe danie podajemy z ziemniakami, które polewamy naszym sosem z wątróbką. Smacznego.


Tagi:

podroby danie