Sposób przygotowania:
Wątróbka w sosie własnym z cebulką i jabłkamiETAP 1:
Cebulę kroimy w piórka. Tak samo postępujemy z jabłkami tylko, że robimy to później, żeby nam nie sczerniały.
ETAP 2:
Wątróbkę moczymy najpierw w mleku. Później obrobioną obtaczamy dokładnie w mące z obu stron.
ETAP 3:
Obtoczoną w mące wątróbkę smażymy na rozgrzanej patelni z olejem z obu stron na złoty kolor. Usmażoną wątróbkę przekładamy do większego garnka.
ETAP 4:
Kiedy wątróbkę mamy już usmażoną w garnku zasypujemy ją cebulą i jabłkami. Pozostałość z patelni lekko zalewamy wodą i zeskrobujemy pozostałość po smażeniu i dolewamy do garnka.
ETAP 5:
Całość zalewamy ciepłą wodą z czajnika i dusimy pod przykryciem od 20 do 30 minut. Pod sam koniec przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i mieszamy.
Z tego względu iż wątróbka była obtaczana w mące sos powinien się sam utworzyć i zagęścić, jeśli tak się nie stanie łyżeczkę mąki rozpuszczamy w odrobinie wody i dolewamy w celu zagęszczenia.
ETAP 6:
Gotowe danie podajemy z ziemniakami, które polewamy naszym sosem z wątróbką. Smacznego.