agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Wątróbka w sosie kremowo pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciekawe połączenie wątróbki i kremowego serka. Polecam :)

Wątróbka w sosie kremowo pieczarkowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wątróbka w sosie kremowo pieczarkowym

 

  • wątróbka 250 g
  • sól pieprz do smaku
  • mąka 3 łyżki
  • śmietana do zup i sosów 150 ml
  • serek philadelphia 100 g
  • pieczarki ok 5 szt
  • olej do smażenia
  • masło 1 łyżka
  • pietruszka suszona 1 szczypta

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka w sosie kremowo pieczarkowym
Wątróbkę oczyścić i opłukać, Następnie osuszyć. Obtoczyć w mące. Na patelnię wlać olej, ułożyć wątróbkę i usmażyć z obu stron. Pod koniec smażenia doprawić do smaku solą i pieprzem. W tym czasie pieczarki pokroić w plasterki. Podsmażyć na na rozpuszczonym maśle. Dolać śmietanę do zup i sosów oraz serek philadelphia. Doprawić do smaku solą i pieprzem dodać pietruszkę i delikatnie wymieszać. Podgrzewać na małym ogniu do czasu usmażenia wątróbki. Wątróbkę układać na talerzu i polać przygotowanym sosem. Smacznego:)
Wątróbka w sosie kremowo pieczarkowym
pieczarki pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć
Wątróbka w sosie kremowo pieczarkowym
mąkę obsypać mąką i usmażyć na oleju na brązowo