marzenciak1985

marzenciak1985

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Pierś z kaczki z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Szybkie, a do tego bardzo proste danie z kaczką w roli głównej. Idealne dla każdego. Czas przygotowania to około 20 minut.

Pierś z kaczki z jabłkami

Składniki:

Pierś z kaczki z jabłkami

 

  • 2 piersi z kaczki
  • sól i pieprz
  • 2 jabłka
  • 2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Pierś z kaczki z jabłkami

ETAP 1:

Pierś z kaczki z jabłkami
Smażenie piersi na patelni bez tłuszczu

Piersi przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, a następnie kładziemy na patelni bez żadnego tłuszczu stroną ze skórką i tłuszczem. Smażymy około 10 minut z tej strony. Tłuszcz się w tym czasie zdąży wytopić i skórka przyrumienić. Potem przekręcamy na drugą stronę z której smażymy koło 5 minut.

ETAP 2:

Pierś z kaczki z jabłkami
Duszące jabłka w rondelku starte na grubych oczkach

Zanim zaczniemy smażyć piersi obieramy 2 jabłka i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do rondelka lekko podlewamy wodą i dodajemy 2 łyżeczki cukru i dusimy.

ETAP 3:

Pierś z kaczki z jabłkami
Odstawiamy mięso na bok zawinięte w folię aluminiową

Kiedy usmażymy piersi zawijamy w folię aluminiową i czekamy, aż jabłka się uduszą a mięso dojdzie w tym czasie.

ETAP 4:

Pierś z kaczki z jabłkami
Pierś kroimy w paseczki i wykładamy na talerz

Piersi kroimy w w paseczki nie za grube nie za cienkie. Wykładamy na talerz i podajemy razem z młodymi ziemniakami wcześniej ugotowanymi.

ETAP 5:

Pierś z kaczki z jabłkami
Gotowe danie do spożycia

Na koniec wykładamy na piersi uduszone jabłka i możemy jeść. Czas przygotowania to około 20 minut. Smacznego.


Tagi:

mięso kaczka