Sposób przygotowania:
Pierś z kaczki z jabłkamiETAP 1:
Piersi przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, a następnie kładziemy na patelni bez żadnego tłuszczu stroną ze skórką i tłuszczem. Smażymy około 10 minut z tej strony. Tłuszcz się w tym czasie zdąży wytopić i skórka przyrumienić. Potem przekręcamy na drugą stronę z której smażymy koło 5 minut.
ETAP 2:
Zanim zaczniemy smażyć piersi obieramy 2 jabłka i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do rondelka lekko podlewamy wodą i dodajemy 2 łyżeczki cukru i dusimy.
ETAP 3:
Kiedy usmażymy piersi zawijamy w folię aluminiową i czekamy, aż jabłka się uduszą a mięso dojdzie w tym czasie.
ETAP 4:
Piersi kroimy w w paseczki nie za grube nie za cienkie. Wykładamy na talerz i podajemy razem z młodymi ziemniakami wcześniej ugotowanymi.
ETAP 5:
Na koniec wykładamy na piersi uduszone jabłka i możemy jeść. Czas przygotowania to około 20 minut. Smacznego.