Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Wątróbka w sosie rzodkiewkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Polecam wątróbkę w wiosennym wydaniu. Jest lekka, wprost rozpływa się w ustach. Można ją podać również ze świeżym pieczywem.

Wątróbka w sosie rzodkiewkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wątróbka w sosie rzodkiewkowym

 

  • 500g wątróbki drobiowej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1,5 pęczka rzodkiewki,
  • 2 małe cebule,
  • 3/4 szklanki przecieru pomidorowego,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia
  • makaron świderki do podania

Sposób przygotowania:

Wątróbka w sosie rzodkiewkowym
Wątróbkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na noc do lodówki. Mleko ma na celu usunięcie zapachu z wątróbki. Rano wątróbkę odsączamy i kroimy na mniejsze części. Rzodkiewki myjemy i kroimy na ćwiartki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Dodajemy wątróbkę i smażymy wszystko razem 10 minut. Kolejno dodajemy rzodkiewki i dusimy pod przykryciem 5 minut. Następnie całość zalewamy przecier pomidorowym i wodą, dodajemy przyprawy i dusimy jeszcze 10 minut. Podajemy z makaronem. Życzę smacznego :)
Wątróbka w sosie rzodkiewkowym
Wątróbkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na noc do lodówki.
Wątróbka w sosie rzodkiewkowym
Rano wątróbkę odsączamy i kroimy na mniejsze części. Rzodkiewki myjemy i kroimy na ćwiartki.
Wątróbka w sosie rzodkiewkowym
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę.
Wątróbka w sosie rzodkiewkowym
Kolejno dodajemy rzodkiewki i dusimy pod przykryciem 5 minut