Sposób przygotowania:
Wątróbka z warzywami
Wszystkie warzywa umyć, osączyć. Od brokuła odciąć łodygę i obrać ją ew. ze zdrewniałych części - środek jest soczysty. Pokroić go w kostkę a kwiat podzielić na małe różyczki. Pora posiekać w cienkie półplasterki, papryki i cukinię (razem ze skórką) pokroić w kosteczkę. Wątróbkę dokładnie oczyścić z żyłek, wymoczyć kilka razy zmieniając wodę aż woda będzie przeźroczysta; pokroić na mniejsze kawałki, ale niezbyt drobno.
Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć wątróbkę aż się całkiem zetnie! - z obu stron - przełożyć na talerzyk (nie może być krwista). Na patelnię wrzucić łodygę brokuła, oprószyć szczyptą cukru, podlać 3-4 łyżkami wody i poddusić pod przykryciem ok. 3 min.. Następnie dodać resztę warzyw, oprószyć całość solą i pieprzem, i dusić jeszcze ok. 3 min.. Na koniec dodać szczypior i wątróbkę, wymieszać i dusić chwilę aby smaki się połączyły.
Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć wątróbkę aż się całkiem zetnie! - z obu stron - przełożyć na talerzyk (nie może być krwista). Na patelnię wrzucić łodygę brokuła, oprószyć szczyptą cukru, podlać 3-4 łyżkami wody i poddusić pod przykryciem ok. 3 min.. Następnie dodać resztę warzyw, oprószyć całość solą i pieprzem, i dusić jeszcze ok. 3 min.. Na koniec dodać szczypior i wątróbkę, wymieszać i dusić chwilę aby smaki się połączyły.
dusia30
Sarenka